Tuesday, November 9, 2010

masak kari sampai ngeri

Oh, bukan bukan. Ini bukan blog fav saya karingeri yang lazat2 berkrim itu :)

Hari ini (Isnin) aku bangun lambat, setelah sekian lama aku bangun awal ;) So, bangun2, Umi dah suruh buat semua kerja bibik. Basuh pinggan, sapu2, masak nasi. Yang lain Alang settlekan. Pastu online jap. Tup tup, Umi suruh masak telur rebus. Nasib senang~ o.O
Amik 4 biji telur, cuci2 sikit najis mutawassitah (ramai yang tak alert time pegang telur, cuci dulu bhaii. Lau beli burger, tanye brader tu, telur ayam ni dah cuci ke? Yer, adik2) Amik kuali, isi air, rendam telur, pasang gas. Sambil2 tuh basuh pinggan. Dalam 5 minit camtu, POPP! 1 telur ayam dah retak. Aku pun cuak terus tutup api. Oh, dah masak habis lah kot ni, getus hatiku. Panggil Alang suruh kupas (guna word ni boleh je kan?) telur. Sangkaan aku memang salah. Tak masak habis lagi wehhh! jadi telur tiga suku. Aku jadi tiga suku seketika -.-' Apedehal ni, telur pun dah pandai tipoo aku. Grrr.. -,-'' Lebur 4 biji telur begitu saja. Alang dah gelak2, nak amik gambar bagai, kata aku tak pandai masak. Ish ! Padahal telur tipu aku. Pastu patah hati, Umi suruh masak kari pula. Potong bawang besar kecil bagai, kentang, garam gula, campak dalam kari, secukup rasa :) FYI, Umi puasa, sebab tu Qila take over the kitchen. So memang unlucky lah. Last2, Umi pula yang masak telur, korbankan lagi 3 telur :( Ada perbalahan pendapat time nih:


Umi : haaa..dah masak la ni
Me  : belum Umi~~ jangan percaya sangat telur itu Umi. tadi dia tipu Qila
Umi : sudahh~~
Me  : Ya Allah, belum Umi. adoyyy.. tadi Qila masak lama lagi dari ni, tengok lah pe jadi

Umi tutup api, suruh aku kupas telur tu.

Me : Umi~ *mendayu. tengok ni, tak masak lagi. Jadi cam tadi. kan Qila dah cakap tadi, jangan percaya sangat telur zaman sekarang -.-
Umi : Alahhh, takpe. lau tak masak, kita panaskan lagi (contol)
Me : Lol x(

And at last, telur rebus 2nd round tu, pandai2 lah abang2 aku kupas, letak dalam kari untuk lunch dorang, yang sepatutnya aku nak masak jadi camni





Aku? Amik semua telur tiga suku 1st round tadi, letak lam pinggan, tuang kicap, cicah roti. 

 LAZAT !
Puas. Nikmat gile. Meliur wehhh. Itu lah lunch saya :))

NO!! saya tak aniaya telur telur :(




Sekian, babak Chef of The Day, Alang jadi co-chef saya :)




kukukaki: entri ini cam better nama telur instead of kari kan? Duhh -.-'

2 comments:

  1. support alang ko..
    ko memang tak pandai masak pon..haha

    ReplyDelete